Egy újszülött fotózása soha meg nem ismételhető, vissza nem térő lehetőség. Rendkívül fontos tehát, hogy ehhez az örömteli feladathoz jó fotóst válaszunk. Hagyjuk biztos kezekre ennek a nem mindennapi pillanatnak a megörökítését, hiszen különben sok csalódást és bosszankodás érhet minket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyek az újszülött fotózással kapcsolatosan leggyakrabban felmerülnek.

Mikor érdemes újszülött fotózásra jönni?

Az újszülött állapot egy csodálatos időszak a gyermek és a mama életében, ám ez csak rövid ideig tart. Nagyjából a születés napjától számított két hétig számít a gyermek újszülöttnek, addig viseli magán azokat a tiszta és jellegzetes jegyeket, amelyekből egy jó fotós kamerája által csodálatos képek születhetnek.

Milyen szempontokat kell figyelembe vennem a fotós kiválasztásánál?

Nagyon fontos szempont a jó fotós kiválasztása során, hogy kellő gondossággal járjuk körül a témát, illetve személyesen is elbeszélgessünk azzal, aki majd legféltettebb kincsünket meg fogja örökíteni.

Egy jó fotós egyszerre kreatív alkotó, műszaki szakember, grafikus. Amennyiben biztosan jó eredményt szeretnénk, akkor ehhez profi körülmények kellenek. Amikor döntünk a fotósról, akkor olyat válaszunk, ahol ezek a feltételek biztosítottak. Természetesen nézzük meg a stúdióban készült képeket, hogy valóban megbizonyosodhassunk róla: a fotós minőségi munkát fog végezni!

Mondjuk ki, hogy a jó fotósnak nagyon jó emberismerőnek is kell lennie, hiszen ez éppen úgy a szakmához tartozik, mint az, hogy milyen fényviszonyok között készíti a képeket. Pontosan ezért a személyes elbeszélgetés is fontos eleme a jó fotós kiválasztásának. Kérdezzünk rá arra is, hogy volt –e már hasonló élettapasztalata a fotósnak. Például, volt- e már babája, valamint tisztában van –e vele, hogy mivel jár egy újszülöttel való foglalkozás. Van –e gyakorlata abban, hogyan kell kézben tartani, illetve tudja –e, hogy miért sír éppen a gyermek. Csakis ezeknek az ismereteknek a birtokában szavatolható, hogy biztos kézzel tud nyúlni az újszülött fotózás kényes témájához.


Hol érdemes fényképezni az újszülöttet?

Lényegében az otthonában és a műteremben is lehetséges a fotózás. Nyilvánvalóan az otthon kényelmesebb a csöppség számára, azonban a műteremben sokkal profibb körülményeket lehet teremteni. Nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy ilyen korban az újszülött a nap nagy részét általában még átalussza, így feltehetően alig fogja érzékelni azt, hogy mi is történik vele.

Halottam, hogy nem szabad vakuval fényképezni az újszülötteket. Tényleg így van?

Sokan azt gondolják, hogy az újszülött fotózása során el kell felejteni a vaku használatát. hiszen vaku fénye zavarhatja a baba szemét. Nem előre megjósolható azonban, hogy a fotózás során milyen fényviszonyok lesznek a stúdióban. Persze, a napfény alkalmazása nem igényli azoknak a vakus bevilágítási ismereteknek az elsajátítását, amelyek egyáltalán nem egyszerűen megtanulhatók. De az eredmény sem lesz olyan szép, mint amilyennek szeretnénk, hiszen a születés után számított igen rövid időszak, nem a kültéri fényviszonyokhoz van beállítva. Ellenben a jó vaku villanását alig lehet megérezni, hiszen az a másodperc ezredrészei alatt történik. A komoly szűrők és ernyők pedig tovább segítik azt, hogy az újszülött lényegében ne is érzékelje azt, hogy fotózzák.

Hogyan történik a fényképezés?

Rendkívül lényeges, hogy a fotózás előtt a babát megnyugtassuk. Amikor ez megtörtént, kezdődhet a fényképezés. Egy komoly fotósnak ismerni kell a komplett stúdió műszaki berendezéseit, valamint sok grafikai programban is jártas kell, hogy legyen. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a fotózási ismeretek elsajátítása mellett az emberi oldal is a szakmához tartozik. Különösen, ha újszülött megörökítéséről van szó. A jó fotós tehát tudja mi az, hogy újszülött, tisztában van vele, hogyan kell kezelni egy 2 hetes babát, érzékeli, hogy mi lehet ilyenkor az anyuka problémája, hiszen már neki is volt ilyen élettapasztalata.

Fontos része a fotózásnak az utómunka is, hiszen ennek során nyeri el végleges formáját a fénykép. Manapság a jó fotós egyben kiváló grafikus is. A különböző grafikai szoftverek rutinszerű ismerete ugyanis elengedhetetlen a színvonalas képek készítéséhez. Egy újszülött bőre ugyanis mindenféle pörsenésekkel van tele, amelyre a szülő ugyan nem biztos, hogy figyel, hiszen a csöppség személye elvarázsolja. Nem szabad, hogy ezek is látszanak a fotókon, ugyanakkor a kész műnek természetes hatást kell keltenie. A fotós feladata tehát az arany középút megtalálása: eltüntetni az újszülött bőrén látható foltokat és sebeket úgy, hogy közben egy igazi, szép és egészséges babát lássunk a képen.

Pontosan ezek miatt, az utómunka rendszerint több ideig is tarthat, mint maguknak a képeknek az elkészítése. De a jó fotós tudja, hogy ezért minden perc megéri a fáradtságot, hiszen így kap majd olyan minőségi fotót, amely még hosszú évtizedek múlva is méltóképpen fog emlékeztetni az újszülött-állapot csodálatos, ámde tünékeny időszakára.