RÓLAM

Egy fénykép sokkal több, mint a megörökített pillanat. A fénykép történet, titok, mese. Egy gyönyörű, de merész, néha bátor találkozás a valósággal.

HISZEN A FÉNYKÉP TE MAGAD VAGY.

 

Amikor fényképészhez fordulunk, akkor túlzás nélkül mondhatjuk, hogy  szinte  vallomást teszünk arról, kik vagyunk, mi a fontos a számunkra. Olyan, mint egy költőtől egy vers. De ezt a vallomást fénnyel írják. Ide is kell egy költő, aki a fényt úgy tudja hajlítani, hogy azzal a te vallomásodat jeleníthesse meg.

A fényképezés nem a pillanat szolgai megörökítése, hanem a Te valóságod megjelenítése.

Nekem megadatott, hogy korábban szakmai szinten foglalkozhattam rajzzal, formákkal, színekkel. Személyekhez illő tárgyakat terveztem. Most a fényt formázom. A fényképezést is sok évig tanultam, kimagasló mesterektől, akiktől nemcsak szakmai tudást, hanem olyan szemléletet is kaptam, hogy a testek mögött megláthassam az embert. Ki Ő? Mit akar mondani magáról?

Vannak versek, amiket nem lehet fiatalon elmondani, mert nemcsak az kell hozzájuk, hogy te is pont átéld azt, amit a másik, hanem az is, hogy már azon az élményen túlról, annak eredményét is látva, ne csak együttérezni legyél képes, hanem utat mutatni, tanácsot adni is.

 

Kedves Kismamák!

Három gyermekkel és a sokéves újszülött fotózás során szerzett tapasztalattal nemcsak abban tudok nektek segíteni, hogy hogyan érdemes felkészülni egy ilyen fotózásra, hanem az életetek ezen új szakaszában felmerülő számtalan kérdésben is tudok nektek tanácsokat adni. A fotózás előtt a beszélgetés főleg ezekről a teljesen természetes  kérdésekről,  aggodalmakról szól.

Óhatatlanul fel fog merülni  benned a kérdés:  kiadhatod-e a babát a kezedből.  Ez is természetes aggodalom, és igen, tapasztalt embernek kiadhatod, mert tanulni fogsz tőle. De csak bátran kérdezz bármit, már a fotózás előtt, a telefonban is. Én azért leszek ott, hogy segítsek, és meglátod, hogy ez a fotózás nem teher, hanem végre egy pár óra mosolygós pihenés lesz számodra az első hetek nyüzsgésében.

Ugyanígy a picurnak is fontos a nyugodt idő, hogy megtölthesse a pociját, és kedvére kibüfizhesse magát, aztán édesen aludjon tovább, hogy meghitt képek készülhessenek. Ehhez gyakran „babasuttogó-módba” váltok, ahogy azt kedvesen meg szokták jegyezni az anyukák.

 

Kedves családosok!

Jó kiindulópont számomra az, hogy gyermekeim révén minden kamaszkort többször is megéltem. Tudom, milyen az egészen pici és a nagy kamasz figyelmét lekötni, mitöbb, apukát bevonni a játékba, hogy valóban önmaguk lehessenek ott a képen.

Az alkalom, a hangulat és az időjárás bonyolult mátrixa jelöli ki, hogy beltéri, vagy kültéri fotózás lesz-e. Mindkettőnek megvan a maga varázsa, hangulata.

 

Kedves portréfotóra vállalkozók!

Engem elsősorban az érdekel, ki vagy. Mit akarsz magadról mesélni. Kinek.

Ehhez idő és figyelem kell. De ez az idő hasznos, mert rólad szól. Sok mindent kipróbálunk, hogy megtaláljunk téged.

Fontos tudnod, hogy ez egy közös munka. Én rád szabom a fényeket, adok kellékeket, mutatom a pózokat, de ebben a munkában neked is részt kell venned. Minél őszintébb vagy, annál inkább magad látod viszont, és nem csak egy megmerevített pillanatot.

 Ez valóban egy gyönyörű, de ugyanakkor merész és izgalmas találkozás önmagaddal, hogy a fényképen valóban Te magad lehess. 

Az igazi kérdés az, hogy készen állsz-e rá.

 

Én igen.

 

Amit hozok a tarsolyomban, nem titok, tanultam…

… A LEGJOBBAKTÓL.

Imre Tamás,   Lakatos Péter,   Szilágyi László

Szipál Péter