Manapság a pillanatok megörökítésekor a lehető legtermészetesebb módon vesszük elő az okostelefonunkat. De vajon mennyire számítanak különlegesnek vagy minőséginek a több funkciós, tehát nem kifejezetten fényképezésre kitalált eszközzel készült fotók? S mennyire lehet maradandó az a kép, amely a pillanat hatása alatt, mindenféle előkészület és beállítás nélkül készült?

Professzionális fotózás – minőségi eredmény

Talán pontosan ez az oka annak, hogy nem igazán úgy sikerülnek ezek a képek, mint ahogyan szeretnénk. Lehet, hogy elsőre jó ötletnek és egyszerűnek tűnik egy elkapott önfotó, divatos nevén „szelfi”, vagy akár az esküvő mobiltelefonnal való megörökítése. Sok esetben azonban, amikor újra nézzük ezeket a képeket, szembesülünk a siralmas eredménnyel. Ilyenkor pedig joggal tesszük fel a kérdést, hogyha így néznek ki a rólam, a családomról, illetve egyáltalán az adott eseményről készült képek, akkor egyáltalán nem is érdemes megörökíteni. Pedig erről szó sincsen. Pusztán csak nem a megfelelő eszközt választottuk egy emlékezetes pillanat rögzítésére. Egy szó, mint száz: vannak olyan helyzetek, amikor a profi fotós jelenléte elengedhetetlen az adott élmény minőségi és tartós megörökítéséhez.

A fotózás, mint művészet

Ha nagyon egyszerűen akarjuk nézni magát a fényképezést, akkor ez egy olyan hagyományos módszer, amely az emlékek maradandó rögzítésére szolgál. Hagyományos, hiszen a fotózás tradíciói több évszázadra vezethetők vissza, sőt a fény optikai hatásával egyes források szerint az arabok már a középkor elején tisztában voltak. Kezdetben azonban egy fénykép nem volt több a valóságot tökéletesen lemásoló eszköznél. Nem telt bele sok idő azonban, és a képek rögzítése önálló művészeti ággá vált: a századfordulón így a fotózást már, mint hatodik művészeti ágként emlegették. Ezeket a tradíciókat pedig a fotósok azóta is magukénak vallják, és valamennyi kép nyomán ápolják is. Nem csak megmutatják a valóságot, hanem képesek arra is, hogy szemlélő figyelmét a valóság érdekesnek ítélt részeire irányítsák, esetleg elfedjék azt a részletet, amelyet sem a fotós, sem pedig a kép modellje nem szeretne magáról látni, illetve láttatni.

Élmények a képeken túl

Nem hiába szól úgy a mondás: egy kép többet jelent ezer szónál. Amikor fénykép készül rólunk, akkor azzal egy teljesen új világ nyílik meg előttünk. Ebben a világban pedig újjászülethet az, akiről a kép készül. Maga a fotózás azonban nem csak a munka végső termékét jelenti, hanem a munkafolyamatnak az élményét. A fotós és a résztvevők számára egyaránt. Hiszen amíg a fotós megalkotja azt a képet, amely a lehető legjobban tükrözi vissza az adott személyiség esszenciáját, addig az az ember, akiről a kép készül, lehetőséget kap rá, hogy a képek nyomán teljesen új oldaláról ismerje meg saját magát. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy a fotós jó emberismerő legyen, illetve a képek elkészülte előtt beszélgessen el az adott emberrel.

Tapasztalat profi fotósként azt mondhatom: számomra az egyik legnagyobb öröm, amikor egy jól sikerült fényképezés után felszabadultan látom távozni a vendéget. Ilyenkor azt érzem, hogy sikerült kibontakoztatni az adott ember vagy emberek személyiségét, megragadnom az esemény lényegét. Pontosan ezért a szervezett fotózásra közös családi programként, egyénileg vagy akár ajándékként is lehet tekinteni.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődését, akkor kérem, hogy látogasson el honlapomra, ahol a fotózással kapcsolatos további érdekességeket, valamint praktikus tanácsokat is találhat.